Onko sulla munaa olla tyttö?

24.05.2021

Ihanaa, kesä on tullut! Muutama ajolenkki lyhkäsissä on jo takana ja onhan se nyt pyöräilijälle ja varsinkin suomalaiselle pyöräilijälle mahtava tunne kun pääsee ulos ajamaan lyhkäsissä näin varhaisessa vaiheessa kesää!

Velosis-pyöräilyjoukkueen ajovaatteet ovat saapuneet ja ne ovat herättäneet positiivista ihastusta sosiaalisessa mediassa. Ajovaatteiksi valittiin CCN-pyörävaatemerkin pro-luokan malli, joka suunniteltiin Velosis-logoa mukaillen tehtaalla. Laadusta ei tingitty yhtään, ei myöskään ulkonäöstä ja sen verran täytyy myöntää että yllätyin itsekin miten upeat vaatteista lopulta tuli!

Ajovaatteita myydään kaikille, eli vaikka et meidän tiimissä olisikaan, niin voit aina ostaa ajovaatteet suoraan meiltä! Tiimi pyrkii keräämään ajovaatteilla hieman matkakassaa kotimaan treenileiriä varten. Samaa kuosia löytyy myös miesten leikkauksella ja mallista on olemassa myös puna-musta versio, jota saa kummallekin vartalotyypille. Kumpaakin mallia koristaa tiimin yhteisien tukijoiden logot. Sekä miesten että naisten, lasten sekä nuorten jaostot kuuluvat saman seuran alle. Seuraa yhdistää pyöräily, jonka parissa ajamme ihmisinä, riippumatta sosioekonomisesta taustastamme, riippumatta poliittisista tai uskonnollisista näkemyksistämme tai työurastamme, ulkomuodostamme tai habituksestamme. Parhainta joukkuetoveria ei määritellä ulkoisten arvojen mittanauhalla.

Velosis-tiimi on naisten pyöräilyryhmä ja on perustettu edistämään naisten pyöräilyä ja tuomaan esiin myös lajin merkittävää epäkohtaa epätasa-arvoa. Viimeksi viime viikolla olin kuulemassa Pajulahdessa Suomen Valmentajien hanketyöntekijä Sanna Erdoganin luentoa Valmentaa kuin Nainen - hankkeesta. Hanke on perustettu kiinnittämään resursseja naisvalmentajien tukemiseksi ja määrän lisäämiseksi. Käsittelimme luennolla aihetta laajasti ja esiin nousi tyypillisiä epätasa-arvon kohtia ja kysymyksiä kuten miksi naisvalmentajia on vähän verrattuna eri lajien naispuolisiin ohjaajiin? Miksi naisia ei ole juurikaan valmentamassa miehiä? Miksi naisen pitää lähtökohtaisesti ensin puolustella ja todistella osaamistaan? Tärkeä aihe, sillä olen itse koko urani ajan saanut taistella oikeudenmukaisuudesta naisena miehisessä pyöräily-ympäristössä. Kuten ajettavien kilpailuiden taso, palkinnot, palkkiot, näkyvyys, tuloksien vähättely. Edelleenkään lajimme ei ole lähtökohdiltaan tasa-arvoinen, mutta se, että tasa-arvoa pyritään kaikilta osin edistämään pitäisi olla ihan kaikkien intressi. Kuitenkin heti tuoreeltaan on nostettavissa tapaus, jossa miespuolinen pyöräilyn harrastaja kieltäytyi laittamasta päällensä ajopaitaa, jossa on Velosis-logo (logo alla).

"Tytöissä on voimaa", se on Velosis-slogan. Slogan on koko kymmenpäisen naisjoukkueen yhdessä kehittämä ja se on vastaisku "tytöttelylle" ja vastustaa sitä yleismaailmallista käsitettä jossa sanasta tyttö on tehty haukkumasana. On hyvin vahva signaali että mies, joka ei pysty laittamaan päällensä paitaa, jossa on sana tyttö, kokee tytöksi leimautumisen pahimmaksi painajaisekseen. Tuntuu pahalta, surulliselta ja uskomattomalta että nyky-yhteiskunnassa koulutettujen ihmisten keskuudessa elää vielä tällaisia rajoittuneita ajatusmalleja ja osalle oma identiteetti perustuu joihinkin ulkoisiin asioihin sisäisten ja yhteisöllisten asioiden sijaan. Tottakai vähemmistöjä ja syrjintää esiintyy laajemminkin ja varmasti vakavimmissa tapauksissa. Mutta kaikkia kokemuksia yhdistävä tekijä on se vakavuuden taso jossa yleisnimestä tehdään haukkumasana. Jossa homosta tai tytöstä tulee hyökkäys ihmisyyttä vastaan.


Velosis -ajopaidan päälleen pukemassa miehessä ja naisessa on munaa. Onko sulla munaa olla tyttö?