Valmennus

"Valmentautuminen ei ole orjallista työtä vaan säännöllistä elämänrytmiä." Sari Saarelainen

Olen toiminut kilpaurheilun parissa vuodesta 1991 ensin kansallisessa sarjassa ja myöhemmin kansainvälisessä tourissa. Ammattilaisena olen polkenut vuodesta 2000 ja työskentelen edelleen ammattilaistiimini Cogeas Mettlerin parissa joukkueenjohtajana. Valmentamisen aloitin vuonna 2005 ensin kuntosaliohjaajana ja sittemmin kouluttauduin personal traineriksi vuonna 2007. Perustin Let`s Go Centeriin pyöräilyklinikan ja vuodesta 2013 olen tehnyt sitä kautta pyöräilyvalmennuksia sekä kuntotestauksia.  Valmistuin ammattivalmentajaksi (VAT) Pajulahden urheiluopistosta joulukuussa 2021 ja valmennuksen erikoisammattitutkinnosta (VEAT) 2023, josta sain myös Kaarina Karin stipendin. Erikoistumisalani on pyöräily ja triathlon ja valmennusalana aikuisten valmennus. Valmentajana haluan jatkuvasti kehittää ja päivittää osaamistani ja pitää tieto-taito ajantasaisena. Marraskuussa 2021 pääsin ensimmäisenä suomalaisena naisena opiskelemaan joukkueenjohtajaksi UCI:n koulutuskeskuskeen Sveitsin Lausannen.

Valmennan elämäntapamuutoksia etsiviä liikkujia ja liikunnan aloittavia aina urheilukouluun pyrkiviin asti, kuin myös lajiharrastuksen aloittavista aina kansainvälisiin urheilukilpailuihin tähtääviin saakka.

Ole rohkeasti yhteyttä, olen kokenut valmentaja elämän eri liikuntavaiheissa! sari@sarisaarelainen.com


Valmennuksia on mahdollista rakentaa yksilö-, pari- tai ryhmävalmennukseen. 


Valmennusfilosofiani voi kiteyttää seuraaviin pääkohtiin:

Hyvät tyypit

Harjoittelun tulee olla hauskaa, tai ainakin mukavaa tai vähintään miellyttävää ja vapaaehtoista tekemistä. Kilpaileminen on vain murto-osa koko hommasta, joten harjoittelun riemu ja nykyhetkessä eläminen tulee olla lähtökohta.

Valmentajana pyrin olemaan se hyvä tyyppi, joka on helposti lähestyttävä asiassa kuin asiassa. Treenit kulkevat ilon kautta. Valmentajan työ on antaa valmennusta fyysisen kunnon ja lajin kehittämiseen urheilijalle, mutta ennen kaikkea valmentaja tekee hyviä tyyppejä pärjäämään arkielämän haasteissa ja toimimaan tehokkaampina yksilöinä ja tiimipelaajina työelämässä sekä opiskelijamaailmassa.

Kuitenkin, haastan valmennettavat tekemään säännöllisesti heille epämiellyttäviä asioita. Tällä haasteella päästään pois ns. mukavuusalueilta ja valmistaudutaan yllättäviinkin tilanteisiin (esim kilpailuissa) ja päästään käsittelemään oman tekemisen tai tekemättömyyden vaikutuksia oman itsensä ulkopuolelta.

Mittaristo

Motivaatio näkyy urheilijassa haluna treenata. Jotta motivaatiota voidaan pitää yllä, tarvitaan mittaristo jolla kehitystä seurataan, suunnitelma mitä, miten ja miksi harjoituksia tehdään. Itse menestyksen käsite on laajempi kokonaisuus. Keskityn valmentajana antamaan opit mittaamaan menestyksen muilla tavoin kuin tuloksin, tavoitteena urheilijan tuloshakuisuudesta pois pääseminen.

Vaikka mittaammekin tulosta ja konkreettinen suoritus on mitattavissa pituutena, painona, matkana, aikana, tehoina, arvokkain valmennuksesta saatu tulos on henkinen kehitys. Urheilu on aina kokonaisvaltaista ja fyysisen kunnon kehittyminen vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiimme. Ei ole ollenkaan tavatonta että valmennukseeni tullut henkilö parantaa yöuntaan, pystyy olemaan enemmän läsnä kotona, ajattelee kirkkaammin, vaihtaa parempaan työpaikkaan, tekee töitä vähemmän mutta parantaa työtehoaan. Jos valmennus kustantaa sinulle tonnin, on hyvin mahdollista että saat sen moninkertaisesti takaisin vain työtehosi kasvaessa. Uskallan sanoa näin, koska tämä perustuu kokemukseen. Kerro minulle parempi sijoituskohde kuin oma kehosi?

Verkostoituminen

Sekä valmentajan että urheilijan on hyvä verkostoitua. Valmentaja ei voi osata eikä tietää kaikkea ja kollegoiden konsultoiminen on välillä suotavaa ja tervettä. Urheilijan oman uran kannalta vahva verkostoituminen on hyvästä myös senkin takia, että pystytään peilaamaan omaa tekemistä muiden tekemiseen ja myös vahvistaa motivaatiota "oikeasta suunnasta". Monialaiseen verkostoon kuuluu niin buustajia kuin jarruttajiakin, epäiljöitä sekä inspiroijia.

Laaja-alainen osaaminen ja oppiminen

Lajiharjoitukset ovat tärkeitä ja hyvä lajitietämys on kultaa. On kuitenkin hyvä osata käyttää eri lajien harjoitusvälineistöä omassa lajissa ja ymmärtää harjoittelua laaja-alaisesti. Laaja-alaiseen osaamiseen kuuluu myös kyky ymmärtää muun elämän ja arjen vaikutus harjoitteluun ja päin vastoin. Monensuuntainen oppiminen valmentajan ja valmennettavan välillä vie yhteistä projektia eteenpän.

Korkea taso, high quality

Tunnollisuus tuo tulosta. Valmentautuminen ei ole orjallista työtä vaan säännöllistä elämänrytmiä. Yksittäisen harjoituksen pois jättäminen ei riko kokonaisuutta vaan kokonaisuus itsessään ratkaisee. Kuitenkin, jokainen harjoitus pyritään tekemään niin täydellisesti kuin se jokaisen harjoittelijan kohdalla on mahdollista. Valmentajana edellytän valmennettavalta täyttä panosta ja pyrkimystä kokonaiseen suoritukseen. Valmentaja tuo lajin huippuosaamisen, välineistön ja metodit ruohonjuuritasolle, jossa ylläpidetään tasokohtaisesti harjoittelun korkeaa laatua.


Arvopohja

Valmennuksen arvopohja

Arvopohjana valmennuksellani on

  • 1. Ilo tekemisessä ja sitä kautta onnistumisen riemu
  • 2. Kunnioitus. Molemminpuolinen kunnioitus. Valmentajana kunnioitan urheilijan näkemyksiä, mielipiteitä ja myös ympäröivää muuta elämää.
  • 3. Vapaus valita. Harjoittelun pitää olla monipuolista. Urheilijalla täytyy olla vapaus valita päivärytmi.
  • 4. Laatu. Laadukas ja ammattitaitoinen valmennus tuo varmuutta tekemiseen. Lajin huipun keskiössä työskentelevä valmentaja osaa antaa tuoreimmat tiedot jokaisen valmennettavan käyttöön.


Kiitos kun jaksoit lukea tärkeät asiat! Ja seuraavaksi valmiit paketit:


24 viikon paketti Edistyneet

Tutustu valmennuksen sisältöön alla olevasta painikkeesta.


24 viikon paketti Aloittelevat

Tutustu valmennuksen sisältöön alla olevasta painikkeesta.